Värinää – taiteen viikot 2018

Värinää – taiteen viikot 2018

Lähden niitylle,
kenties jo kiuru laulaa!
Pihassa nostaa nuppunsa sinivuokko,
tervehtien kevättä.

On taas Värinää-festivaalin aika!

Värinää 2018 on seikkaillut Kiinan ja Japanin vanhoissa teksteissä, ja ihmeellisellä tavalla yli vuosituhannenkin takaa runot puhuttelevat meitä. Luonto on alati läsnä, ihminen suree ja iloitsee, yö laskeutuu, päivä koittaa. KIRKKAASTI LOISTAA KUU yhdistää runoja äänimaisemaan kuutamoyön tunnelmassa. JOS ON TUULLAKSEEN -tapahtumassa mm. kantaesitämme Hanni Autereen uuden teoksen ELEAN, jonka pohjana ovat ikiaikaiset japanilaiset runot. Klassinen musiikki on pääosassa VENÄLÄISESSÄ VÄRIKAMARISSA ja KUULTAVA-konsertissa, ja NÄKYMIEN HERKKYYS JA VOIMA -näyttelyssä Aasian vaikutus on myös vahvasti nähtävissä.

Viimeisellä viikolla ohjelmassa on JÄLKELÄISET-dokumenttielokuva, SHAKESPEARE-makupaloja, MyOwn-tanssinäytös sekä NAAPURISTA, MANNERTEN TAKAA -konsertti. Lopuksi kutsumme teidät Seuratalolle AATTEIDEN VUOSISATA -iltamiin, jotka tällä kertaa ovat katsaus 1900-luvun suomalaiseen aatteelliseen musiikkiin.

Lämpimästi tervetuloa tapahtumiin!

Kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen on ollut alusta saakka mukana tukemassa taideviikkoja, ja hän on vaikuttanut merkittävästi siihen, millaiseksi Värinää-festivaalin toimintamalli on muotoutunut. Erkin nyt jäädessä eläkkeelle kiitämme häntä sydämellisesti yhteistyöstä!

Järvenpään vaakunassa oleva lyyra viittaa täällä yli sata vuotta sitten syntyneeseen taiteilijayhteisöön. Nykyisen Järvenpään alueella asuivat säveltaiteen, maalaustaiteen ja kirjallisuuden mestarit: Sibelius, Järnefelt ja Aho. Mielenkiintoista on, että taiteilijayhteisö on uusiutunut täällä sukupolvesta toiseen; tällä hetkellä taiteilijayhteisö näkyy hienosti Värinää -tapahtuman monipuolisessa ja oivaltavassa sisällössä.

Kiitän kaikkia Värinän tekijöitä mahtavasta työstä kotikaupungissamme. Kulttuurikaupungin sykkeessä kuuluu ja näkyy Värinää!

– Erkki Kukkonen

 

(Teksti: Erja Unkari)