Luomisen lumoa

Luomisen lumoa


 
Säveltäjä.
Sehän on yhtä kuin sinfoniat ja konsertot.
Määrittääkö sävellystyön lopputulos jotenkin sen, onko tekijä ”säveltäjä” vai esimerkiksi ”luova muusikko”? Riittääkö säveltäjän ammattinimikettä määritellessä, että järjestää säveliä ainutlaatuiseen ja puhuttelevaan muotoon? Entä voiko sanoa itseään säveltäjäksi, jos ei ole saanut alan maisterikoulutusta? Nämä asiat pohdituttavat, kun on taas tullut oltua asian äärellä.

Minulla on selkeä tarve sävelelliseen ilmaisuun, ja nautin suuresti omien kappaleiden keksimisestä. Vielä hauskempaa on esittää niitä, yksin tai yhdessä muiden kanssa. No juu, viime aikoina olen löytänyt itseni myös kapellimestarin saappaista. Itseriittoinen säveltäjä, kaiken kukkuraksi. (Tähän kohtaan toki pieni hymiö, sillä noin muuten itseriittoisuus on aika kaukana minusta.)

Sunnuntaina 4.3. kantaesityksensä saa uusin sävellykseni, Värinää ry:n tilaama ELEAN. Teosta inspiroivat hienot ikivanhat ja hiukan uudemmat haiku- ja tankarunot, jotka valitsimme yhdessä Erja Unkarin kanssa. Tuo tekstien kokoaminen oli antoisaa ja opettavaista. Runoja lukiessamme ihastelimme kilvan niiden kauneutta. Sanat ja niiden järjestys on oma upea maailmansa, kuten säveltenkin maailma.

Koko tämänkertainen sävellysprosessi oli kuin seikkailu. Tuttua siinä oli paljonkin, mutta opin jälleen uusia asioita. Se on tässä elämisessä jotenkin ihan mahtavaa; oppia uutta! Tällä kertaa sukelsin japanilaisten runojen ohella koton soittamisen saloihin, sekä tutkin antiikin ajan paean-laulutyyliä. Kävin esittelemässä työtäni myös Värinää-porukasta tutulle säveltäjä Lauri Toiviolle, jonka kanssa kävimme antoisia keskusteluja.

Säveltämiseen voi suhtautua moni tavoin riippuen siitä minkälaista musiikkia tuotetaan. Mutta luomisen lumoa ei voi kahlita. Musiikin taikaa ei voi vangita. Ne elävät meistä riippumatta ja meidän ansiostamme: luovan taiteilijan ja hänen yleisönsä. Tervetuloa sävelten, silmien ja sielun seikkailulle Aho-saliin sunnuntaina klo 18!

ELEANin muusikot: Aurora Ikävalko (laulu ja viulu), Emilia Lepola (koto), Tuukka Haapaniemi (laulu ja alttoviulu), Heikki Kulo (laulu ja sello), Ester Unkari (huilu ja laulu), Erja Unkari (viulu ja laulu) sekä Hanni Autere (viulu ja laulu). Konsertissa kuultavaa maustavat lisäksi Martta Unkarin tekemät kuvat.

(Teksti: Hanni Autere)