Jos on tuullakseen

Jos on tuullakseen

JOS ON TUULLAKSEEN -tapahtuma on monen vuoden haaveilun tulos!

Olen pitkään halunnut tuoda Värinään myös aasialaista kulttuuria, vuosituhansienkin yli se puhuttelee meitä; se on ajatonta ja loputtoman kiehtovaa. Sunnuntai-ilta koostuu monista palasista, ja koska se on minulle henkilökohtaisestikin vallan tärkeä ilta (oman konsertin sijasta päätin viettää 60-vuotispäivääni tällä tapahtumalla), olen koonnut siihen kaikkea sitä mitä on minulle tärkeää: musiikkia, tekstiä, kuvia ja tanssia. Ja rakkaita ihmisiä!

Ohjelma koostuu musiikin osalta aasialaisesta tai Aasiasta inspiraationsa saaneesta musiikista, sekä Hanni Autereen ELEAN-teoksen kantaesityksestä. ELEANin tekstit ovat vanhaa japanilaista runoutta. Tyttäreni Martta on tehnyt ELEANin kuvat, ja toinen tyttäreni Ester soittaa tässä esityksessä huilua – minulle siis suuri ilo! Ihanan Emilia Lepolan saimme mukaan soittamaan kotoa, se tuo teokseen erityisen hienon aspektin. Tämä nimenomainen koto on myös valtavan kaunis soitin, sitä kannattaa tulla vaikka kurkistelemaan konsertin jälkeen.

Mukana tapahtumassa on RSO:n japanilainen lyömäsoittaja Naoki Yasuda ja hänen korealainen viulistivaimonsa Dooran Kim, uusia aasialaisia ystäviäni. Naoki tuo kuultavaksenne mm marimban ja vibrafonin; soittimia joita ei ennen ole kuultu Värinää-festivaalilla. Alussa nähdään musiikkivideo Puhun puille. Tämä laulu on minun ensimmäinen kontaktini Hanni Autereeseen, ja se on minulle hyvin merkityksellinen. Luonto on niin suuressa roolissa kaikessa Hannin taiteessa, että ilman suoranaista Aasia-kytköstäkin teos sopii myös mitä parhaiten tähän iltaan.

Runot olen valinnut yhdessä Tiina Häkkisen kanssa, ja ne johdattavat aina seuraavaan musiikkiesitykseen. Taisinpa pakottaa puolisoni Juhankin lukemaan muutaman runon… Minulle niin tärkeät Marjo Poijärvi ja Hannu Hyrske vastaavat illan muista kuvista.

(Teksti: Erja Unkari)