Reilut kaksi vuosikymmentä sitten pieni joukko taiteen alalla toimivia ystäviä ryhtyi miettimään, että voisi olla hauska tehdä yhdessä ”joku juttu missä on musaa ja kuvia”. Haimme apurahaa hankkeen toteuttamiseksi, mutta emme saaneet sitä. Siispä kokoonnuimme miettimään ”mitä voitais tehdä ilman rahaa”, ja niin syntyi VÄRINÄÄ – festivaali, jollaista ei oikeastaan voisi olla olemassa!
Ensimmäinen VÄRINÄÄ toteutettiin vuonna 2003 Järvenpään kulttuuritoimen ja silloisen kaupunginjohtajan Erkki Kukkosen tuella. Näyttelyn lisäksi tapahtumia oli viisi. Meillä tekijöillä oli niin hauskaa, että päätimme tehdä taideviikon vielä seuraavanakin vuonna, ja sitä seuraavana, ja…
Kaupungin tuki vakiintui siten, että saimme käyttöömme salit sekä apurahan kuluja kattamaan. Vuonna 2014 VÄRINÄÄ oli ensimmäistä kertaa kolmen viikon mittainen, ja kun tämän kevään Aistien Iltamien viimeinen laulu kajahtaa, olemme kahden vuosikymmenen aikana järjestäneet yhteensä 172 tapahtumaa ja 20 näyttelyä. Koronan aiheuttaman välivuoden takia käsillä on siis kahdeskymmenes VÄRINÄÄ – on juhlan aika!
Meitä on monia, jotka ovat olleet tekemässä festivaalia alusta asti, ja monet lapsistamme ovat porukassa vuosittain. Taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten kanssa on tehty antoisaa yhteistyötä. Mukana on aina ollut kaikenikäisiä ihmisiä: nuorin esiintyjä on ollut 4-vuotias, vanhimmat yli 80-vuotiaita. Koko joukko on kasvanut vähitellen niin, että viime vuosina esiintyjiä on ollut noin kaksisataa. Tänä keväänä mukana on monia uusia tekijöitä, ja myös harvinaisempia soittimia.
Kirkossa järjestetään Ukrainalle tukikonsertti, jonka vapaaehtoinen ohjelmamaksu kerätään Järvenpään seurakunnan Ukraina-avustusten kuljetuskuluihin. Nuoret Tähdet loistavat Shedissä, Tuusulanjärven Salonkiorkesteri soittaa Krapin Pajalla, ja Kallio-Kuninkalassa esiintyvät musiikkiopiston piano-opettajat ja oppilaat yhdessä. Rantapolkua pohjoiseen -konsertissa kantaesitetään Lauri Toivion uusi pianokvartetto Waterfront Northbound, jonka idea pohjautuu Rantatien kulttuurihistoriaan. Ihanat Iltamat päättävät festivaalin Seuratalolla.
Juhlavuoden ohjelmassa on kaikkea sitä, mikä on meille tekijöille rakasta ja tärkeää. Kutsumme sitä jostain syystä taiteeksi, mutta oikeastaanhan kyse on vain ihmisen ikiaikaisista toimista: äidin laulusta lapselle, hiekkaan piirretystä kuvasta, rytmistä, tanssista tai kertomuksista iltatulilla. Lohdutuksesta, yhteydestä, kauneudesta ja jaetuista tarinoista.
Tervetuloa Juhlafestivaalille!
Teksti: Erja Unkari