Cantabile: laulavaista ja puhuttelevaa musiikkia

Cantabile: laulavaista ja puhuttelevaa musiikkia

VÄRIKAMARI I: CANTABILE
Ke 20.4.2022 Järvenpää-talo, Juhani Aho -sali klo 19:00

Konsertin ajatus lähti aikoinaan liikkeelle kahdesta inspiroivasta laulusarjasta. Olin aiemmin kuullut Griegin laulusarjasta kaksi uskomattoman kaunista laulua: Zur Rosenzeit (Ruusujen ajalle) ja Ein Traum (Uni) ja ne innostivat minua esittämään sarjan kaikki laulut. Kun olemme pianisti Henri Tiihosen kanssa valmistelleet konserttia, meidän suosikiksemme on noussut sarjan toinen laulu: Dereinst, Gedanke mein (Kerran, ajatukseni). Laulut kertovat keväästä ja rakkaudesta ja kenties siksi ne puhuttelevat vielä 200 vuotta säveltämisen jälkeenkin!

Aulis Sallisen Neljä laulua unesta on paitsi hieno laulusarja, myös ennakkoteos Sallisen Ratsumies-oopperalle, jota minä ja isäni, fagotisti Olavi Ojanperä, olemme päässeet yhdessä esittämään Savonlinnan oopperajuhlilla. Isäni soitti oopperajuhlaorkesterissa ja minä lauloin oopperajuhlakuorossa. Paavo Haavikon runot, joihin laulut on sävelletty, ovat aika monitulkintaisia – vähän niin kuin unetkin voivat olla.

Olemme isäni kanssa konsertoineet yhdessä ennenkin, viimeksi noin 20 vuotta sitten. Hän soittaa konsertissa kaksi teosta: Elgarin Romanssin, sekä Faurén Piècen. Elgar oli englantilainen, monipuolinen säveltäjä, joka soitti itsekin fagottia. Faurén Pièce on kaunis kappale, jota voi kuulla usein myös muillakin puupuhaltimilla soitettuna.

Pianisti Henri Tiihonen on valinnut konsertin teemaan hyvin sopivia Felix Mendelssohnin Sanattomia lauluja. Felix keksi sisarensa Fannyn kanssa sanattomien laulujen idean ja muodon ja ne ovatkin merkittäviä molempien sävellystuotannossa. 

Tätä konserttia on valmisteltu harvinaisen pitkään ja hartaasti. Alun perin meidän piti pitää tämä konsertti Värinää-festivaalilla jo keväällä 2020. Kappaleet ovat siis hyvin hautuneet ja kypsyneet! Olemme valinneet konserttiin sellaista musiikkia, josta itsekin pidämme ja jota haluaisimme kuulla.

Tervetuloa konserttiin!

Kuva: Satu Kaarisola-Kulo

Teksti: Sannamaria Ojanperä