Miehen elämää mieskuorojen kautta

Miehen elämää mieskuorojen kautta

Värinää-taideviikot päättyvät perjantaina 22.3. klo 19 Järvenpään Seuratalolla vietettäviin iltamiin, jotka ovat samalla kunnianosoitus mieskuorolaululle.

Edellisten vuosien tapaan iltamissa kuullaan parituntinen laulujen ketju, jotka juontaja Jussi-Pekka Aukia kokoaa ja liimaa kokonaisuudeksi. Laulujen taustoja ja sanomaa esitellään niiden syntyhistorian ja ajan kirjallisuuden avulla.

Tämän vuoden aiheena on miehen elämä, josta kerrotaan useamman eri-ikäisen mieskuoron ja miessolistien avulla.

– Tarkoitus on hahmottaa miehen malleja leikkimielisesti ja kevyesti erilaisten kirjallisten sitaattien avulla, ja osa lauluista toki itse selittää itsensä. Lisäksi luen otteita Veikko Karumon miehille tarkoitetusta käytös- ja pukeutumisoppaasta vuodelta 1953, sanoo Jussi-Pekka Aukia.

– Etsimme miehen mallia ja siihen liittyviä merkityksiä laulaen ja liikuttuen. Esitämme myös lyhyen nuoren miehen tulevaisuuden valintoja käsittelevän valistuselokuvan ’Arki alkaa’ vuodelta 1959, jossa pääosassa on nuori Esko Salminen.

Viime vuonna iltamayleisölle tarjoiltiin vahva läpileikkaus suomalaisia 1900-luvulla koskettaneiden aatteiden historiasta. Värinää-kuorot kajauttivat komeasti lauluja niin poliittisen kentän vasemmalta kuin oikealta laidaltakin.

Tänä vuonna mukana ovat Värinää-mieskuoron lisäksi Järvenpään Mieslaulajat johtajanaan Filip Häyrynen sekä nuorten miesten JML Flow -kuoro johtajanaan Markku Hakarinne, lauluyhtye Miehimykset sekä poikakuoro. Solisteina esiintyvät Jari Tanhuanpää, Lauri Hongisto, Jussi Hongisto sekä Ahti Kulo.

”Jos sellaiseksi Luoja miehen loi!”

Ei niin miehistä, ettei jotain naisistakin. Idea mieskuorojen kokoamiseen samoille lauteille syntyi, kun Satu Kaarisola-Kulo ja Pentti Tervola pohtivat, miten nuoria miehiä saisi innostumaan mieskuorolaulamisesta.

– Järvenpäässä on vahva mieskuorolaulun perinne, kertoo Heikki Kulo, joka vetää iltamiin varta vasten koottavaa Värinää-mieskuoroa. Sen noin kaksikymmentä laulajaa ovat joko kokeneita harrastajia tai musiikin ammattilaisia, heistä suuri osa keski-uusimaalaisia, ja esitys harjoitellaan parilla tiiviillä harjoituskerralla.

– Jokainen kuoro esittää itselleen läheisintä ohjelmistoa. Värinää-mieskuoron itselleen valitsemat Toivo Kuulan laulut ovat kuorolaisten enemmistön mielestä sitä parasta laulettavaa miesäänille, mitä Suomessa on sävelletty, Heikki Kulo sanoo.

– Toivomme, että näistä iltamista syttyisi joillekin kipinä lähteä mukaan laulamaan mieskuoroihin. Laulamista voi harjoitella aluksi vaikka yhteislaululla, jota Seuratalolla kajautetaan pitkin iltaa. Paikalla olevien järvenpääläisten kuorojen edustajien tiedot on painettu konserttiohjelmaan ja heille saa toki tulla ilmoittautumaan ja keskustelemaan illan mittaan.

Otsikon illalle on antanut Tuomari Nurmion country&western -ralli Miehen elämää vuodelta 1986. Muu ohjelmisto yltää 1800-luvun klassikoista Toivo Kuulaan, Pepe Willbergiin, Edu Kettuseen ja Robiniin. Miehen ristiriitaisistakin rooleista suomalaisessa yhteiskunnassa kertovat yhteislaulut Rentun ruusu ja Aja hiljaa, isi.

”Faija skitsoo taas”

– 1800-luvulla mieskuorolaulu oli aikaansa seuraavien nuorten miesten harrastus ja lifestyle-kannanottokin, muistuttaa Jussi-Pekka Aukia.

– Tätä samaa näkökulmaa halusin tuoda lähemmäksi tätä aikaa, kertoo Värinää-kuorolainen Juha Unkari, joka toimii musiikinopettajana Helsingissä.

– Olen nähnyt lasten ja nuorten innostuvan laulamisesta esimerkiksi Robinin kautta, jonka Faija skitsoo kolahtaa tietyn ikäisiin. Myös Cheekin laulut vetoavat nuoriin.

Järvenpään Seuratalon salin ovet aukeavat perjantaina kello 18:45. Iltamiin on vapaa pääsy. Puffetissa on vapaaehtoinen maksu.

Sunnuntaina järjestetty suuri Fly me to the moon-viihdekonsertti Krapin pajalla saavutti niin suuren suosion, että tila loppui kesken ja osa väestä joutui tyytymään pihapaikkoihin. Järjestäjät lupaavat oven taakse jääneille uusintaesityksen, josta tiedotetaan lähiaikoina.
 

Kuva: Miikka Peltomaa

(Teksti: Eija Tuomela)